ABOUT US

次の150 年も続けるために・・・

東茶園は明治元年(1868年)に本家より分家し創業して以来、代々150年余り「茶源郷」和束町にて代々自園自製しております。

農薬を一切使わずに栽培し、自社工場で加工、商品作りと販売までを行い、10種類以上のシングルオリジンの抹茶商品を中心にリーフ茶や発酵茶など多種多様に製造します。

オーガニック認証の茶園面積を年々増やし、全ての畑の完全有機栽培を目標に、お茶そのものの生命力を活かし、茶畑と周辺の生態系を守りながら環境に優しい持続可能なお茶作りを追求し続けています。

To continue next 150 years…

Wazuka town in Kyoto is known as the main production region of Uji tea.

We are family company and have produced authentic Uji matcha and Uji-cha in here Wazuka since 1868.

Surrounded by mountains, clear air, rich soil, and wrapped in morning fog, Wazuka is a region suited for growing tea.

Thanks blessing of nature, we are utilizing these valuable natural resources, and producing eco-friendly certified JAS organic tea and pesticide-free tea.

为了传承下一个150 年

东茶园自明治元年(1868 年)从本家分家创业以来,150 多年一直在有「茶源乡」美誉的和束町制作宇治茶。

栽培过程中完全不使用农药,在自家工厂精心加工,10 余种抹茶以外,其他绿茶茶叶及发酵茶等多种多样的商品,现售往二十多个国家和地区。

今后我们将把所有的茶园达到有机认证,更加追求生态持续可能的栽培方法,将宇治茶・东茶园的历史代代传承下去。

HISTORY

一代目:東 周五郎(しゅうごろう)(明治元年創業~28年)
東本家の五代目東権四郎(ごんしろう)の二男として生まれ、明治元年(1868年)に分家。東茶園の初代。小規模茶園で栽培、手摘み、手揉みで煎茶の製造を始める。

二代目:東 喜太郎(きたろう)(明治28年~昭和36年)

徐々に手摘みからハサミ刈りへ、手揉みからモーター付き機械を導入。栽培面積も拡大し、製品の高級煎茶は全て宇治の茶問屋に納めていた。

三代目:東 周八(しゅうはち)(昭和36年~平成10年)

平成9年に紫綬褒章を授与される。和束煎茶の伝統を守り、一部手摘み以外に、ハサミ刈りから2人刈り摘採機へ機械化を進め、25kg製造ラインを取り入れる。

四代目:東 周作(しゅうさく)(平成10年~現在)

会社経営の傍ら茶業を手伝う。平成5年頃に町内でいち早く煎茶から碾茶へ転換を取り組む。有機・無農薬栽培を研究し、現在は全ての畑で無農薬栽培を実現。

The 1st:Syugoro(1868~1895)

Syogoro was born as the second son of Azuma Gonshiro, and established a branch family in 1868.

The 1st of Azuma Tea Farm and started Sencha processing with small farm, hand picking, and hand rolling.

The 2nd:Kitaro(1895~1961)

He gradually switched processing from hand picking to pruning shears, and from hand rolling to motorized machine.

Also he expand tea growing area. Wholesaler of Uji region bought his high quality Sencha directly.

The 3rd:Shuhachi(1961~1998)

In 1997, he was awarded the medal of honor from the Prime Minister.

Also he valued the tradition of "Wazuka Sencha", and mechanize from pruning shears plucking to hand held plucking machine while keep hand picking traditional style.

The 4th:Shusaku(1998~)

He promptly installed tencha processing in Wazuka town, and found a way of organically farming.

Now our all tea fields are pesticide-free.

第一代:東 周五郎(1868~1895)

東家本家第五代東権四郎的二男、明治元年(1868年)分家独立,成为東茶园的第一代。茶园规模较小,手摘手揉,手工制作煎茶。

第二代:東 喜太郎(1895~1961)

逐渐由手工转向小型机械,栽培面积也逐渐扩大,制品的高级煎茶全部售给宇治的茶商。

第三代:東 周八 (1961~1998)

继承和束煎茶的传统,手摘和机械采茶并存,设置了当时最先进的制茶设备。1997年荣获紫綬褒章

第四代:東 周作 (1998~)

自小帮助家业,在村内最早从煎茶向碾茶(抹茶的原料茶)转换,不断研究有机无农药栽培,现在所有茶园全部实现了完全无农药栽培。